Τοπικές εκδηλώσεις στην Κεφαλονιά

Εκδηλώσεις
'Fiskardo, Kefalonia' - Κεφαλονιά
'Fiskardo, Kefalonia' - Attribution: Robert Wallace

Όπως όλα σχεδόν τα νησιά του Ιονίου, η Κεφαλονιά έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στα έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού. Οι ντόπιοι τιμούν τις πολιτισμικές τους ρίζες οργανώνοντας δρώμενα με επίκεντρο την παραδοσιακή κεφαλληνιακή μουσική και τους χορούς. Αυτά τα δρώμενα συνήθως συνοδεύονται από τοπικά προϊόντα, όπως το περίφημο κρασί Ρομπόλα.

Από τα μουσικά φεστιβάλ που γίνονται στην Κεφαλονιά, τα πιο δημοφιλή είναι το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ στο Αργοστόλι και η βαρκαρόλα στο γραφικό χωριό Άσσος. Η γιορτή της Ρομπόλας στα Φραγκάτα και σε άλλα χωριά όπως και οι εορτασμοί για την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα συνοδεύονται επίσης από παραδοσιακή μουσική.

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ στο Αργοστόλι γίνεται στα τέλη Αυγούστου και φιλοξενεί συναυλίες με διάφορους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και άλλους ξένους μουσικούς σε διάφορα σημεία της πόλης. Η βαρκαρόλα από την άλλη είναι ένα μοναδικό στο είδος του γεγονός που δεν πρέπει να χάσετε! Το τοπίο στο μικρό, όμορφο χωριό του Άσσου είναι απίστευτο από μόνο του, αλλά όταν γίνεται η βαρκαρόλα τον Αύγουστο, θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε κάπου στη Βενετία, ενώ ακούτε τις παραδοσιακές επτανησιακές καντάδες. Η βαρκαρόλα είναι συνήθως κλασική μουσική και οι τραγουδιστές βρίσκονται σε βάρκες, όπως οι βενετσιάνικες γόνδολες. Οι καντάδες από την άλλη είναι χαρακτηριστικό της επτανησιακής παράδοσης που θέλει τους ανθρώπους να τις τραγουδούν κάτω από τα μπαλκόνια και να τις αφιερώνουν στους αγαπημένους τους. Στον Άσσο, μπορείτε να ακούσετε τους ντόπιους τραγουδιστές να τραγουδούν καντάδες ενώ απολαμβάνετε τον έναστρο ουρανό και τα πυροτεχνήματα!

Η Κεφαλονιά είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιού και η Ρομπόλα είναι το πιο γνωστό ντόπιο κρασί. Τοπικοί φορείς οργανώνουν τη γιορτή κρασιού στα μέσα Αυγούστου κάθε χρόνο, ωστόσο η μεγαλύτερη γιορτή γίνεται στο χωριό Φραγκάτα. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τη Ρομπόλα, όπως και γευστικές λιχουδιές όπως ντόπια φέτα και γίδα βραστή, ενώ μπορείτε να συμμετέχετε στο εορταστικό πανηγύρι με την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς! Το φεστιβάλ Εόρτια που γίνεται στη Σάμη το καλοκαίρι επίσης περιλαμβάνει πολιτιστικά δρώμενα με μουσική, χορό και θεατρικές παραστάσεις.

Ένα ακόμα σπουδαίο γεγονός για το νησί είναι οι εορτασμοί για την επέτειο της ένωσης των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα το 1864. Είναι μια όμορφη γιορτή με παρελάσεις στο Αργοστόλι. Οι τοπικές κεφαλονίτικες ορχήστρες παίζουν εορταστική μουσική με παραδοσιακές στολές. Η μέρα αυτή είναι αργία στην Κεφαλονιά, οπότε αν βρίσκεστε στο νησί στις 21 Μαΐου, λάβετε υπόψη ότι τα μαγαζιά, οι τράπεζες και άλλες υπηρεσίες πιθανότατα θα είναι κλειστά. Τι καλύτερο από έναν απολαυστικό, ανοιξιάτικο καφέ με συνοδεία κεφαλονίτικης μουσικής;

Το πανηγύρι του Άγιου Γεράσιμου, που είναι ο προστάτης άγιος του νησιού, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στο νησί. Συγκεντρώνει εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι σχηματίζουν ουρές μπροστά στο ιερό του ναού για να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον άγιο, το λείψανο του οποίου βρίσκεται μέσα στην ανοιχτή σαρκοφάγο. Η ατμόσφαιρα της λειτουργίας είναι ιδιαίτερα εορταστική αφού τη συνοδεύει η χορωδία της Κεφαλονιάς. Έξω από την εκκλησία, θα βρείτε τους γνωστούς πάγκους με τα σουβενίρ, τις εικόνες, τα ρούχα και διάφορα άλλα πράγματα. Παρόλο που είναι κι αυτό ένα πανηγύρι όπως τα υπόλοιπα, αν θέλετε να το επισκεφθείτε καλύτερα να κλείσετε δωμάτιο αρκετά νωρίτερα, αφού το πλήθος είναι τόσο μεγάλο που πολλοί πιστοί καταλήγουν να κοιμούνται κάτω από τα δέντρα, μπροστά στην εκκλησία.

Υπάρχουν και άλλα πανηγύρια στην Κεφαλονιά, όπως αυτό της Αγίας Ευφημίας τον Ιούλιο και του Αγίου Σπυρίδωνα τον Οκτώβριο, αλλά φυσικά το σημαντικότερο είναι το πανηγύρι της Παναγίας τον δεκαπενταύγουστο. Η μέρα αυτή στην Κεφαλονιά, και συγκεκριμένα στο Μαρκόπουλο, δεν είναι μια απλή αργία αλλά περιβάλλεται από δοξασίες και μύθους. Ο θρύλος λέει ότι κάθε χρόνο την παραμονή του δεκαπενταύγουστου ακίνδυνα μικρά φιδάκια, γνωστά ως τα φίδια της Παναγίας, συνήθιζαν να πηγαίνουν στην εκκλησία της Παναγίας στο Μαρκόπουλο και να ανεβαίνουν στο ιερό. Λόγω αυτής της δοξασίας στις μέρες μας οι πιστοί πηγαίνουν φίδια στην εκκλησία προς τιμήν της Παναγίας, η οποία αποκαλείται Φιδούσα. Αξίζει να επισκεφθείτε τέτοια πανηγύρια αφού είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης.

Η πλούσια μουσική και πολιτιστική παράδοση της Κεφαλονιάς είναι εμφανής καθώς οργανώνεται πληθώρα τέτοιων δρώμενων και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Απολαύστε τις διακοπές σας στο νησί προσθέτοντας μια πολιτιστική νότα!